

FOSS4G Thailand 2022 Conference

November 25-27, 2022, at the Northeastern Science Park Building. Khon Kaen Province

Overview

FOSS4G (Free and Open Source Software for Geoinformatics) is a workshop on the development and promotion of open source software packages for geoinformatics (https://wiki.osgeo.org/wiki/FOSS4G). The first FOSS4G in Thailand was held at Faculty of Engineering, Chulalongkorn University under titled "FOSS-GRASS User Conference 2004" on September 12-14, 2004, with the goal of disseminating the usage of open-source software for geospatial applications. The Open Source Geospatial Foundation (OSGeo: https http://www.osgeo.org) has officially hosted the FOSS4G Conference in several country throughout the world, including Asia, Africa, Europe, and America, and co-hosted with geospatial agencies in those region. The goals of the FOSS4G conference are to promote and to network the engagement between developers and users, as well as Free and Open Source software for geospatial, including geospatial open data ang big data, in order to implement geo-information technology applied within their own country in various disciplines, and OSGeo also provides opportunities for domestic organizations to hold meetings in the country or own local chapter bases on the same conceptual framework.

The workshop "FOSS4G in Thailand" has been held traditionally and continuously agaub in 2018 and 2019, and then the most recent event took place on 4-5 November 2019 at the Chaloem Rajakumari 60th Anniversary Building, Chulalongkorn University, titled "FOSS4G Thailand 2019". The most recent FOSS4G was organized by Faculty of Engineering, Chulalongkorn University's in collaboration with The Open Source Geospatial Foundation (OSGeo) Thailand and i-bitz Co., Ltd., along with sponsors from government agencies, private sector, academic partner, and volunteers. There are various activities such as lectures from Thailand and Internationally 17 expertise, 15 special lectures, 12 geospatial workshops over 250 participants. Additionally, the event offered a technical clinic to address attendees' inquiries about the application of geospatial technology.

Due to the previous COVID-19 epidemic, the OSGeo Thailand working group decided to suspend event from 2020 to 2021. The Open Source Geospatial Foundation (OSGeo) Thailand has been expecting that FOSS4G activities will resume in 2022, once the epidemic situation has stabilized or declined significantly. This is to ensure that the developer community continues to promote and strengthen the use of open source in geospatial software. The workshop FOSS4G Thailand 2022 has been scheduled for November 25-27, 2022, at the Northeastern Science Park. Khon Kaen Province, Thailand.



Objective

- 1. To foster geospatial community network and establish newer collaboration network between the government, private, and academic sector.
- 2. To share knowledge and experiences on ceptual design and implementation about geoinformation advancement and development scheme within the context of both formal standardization (De Jure) and industrial standardization (De facto).
- 3. To encourage the use of Open Source Software for geoinformatics empowering the national policy on creative economy and paving way to the New Normal. catalysting .

Supporting Organization

- The Northeastern Science Park, Khon Kaen University
- Digital Government Development Agency (DGA), Public Organization
- Geo-Informatics and Space Technology Development Agency, Public Organization
- College of Computing, Khon Kaen University
- Faculty of Engineering, Chulalongkorn University

Organizing Committee

Conference Chair

- 1. Assoc. Prof. Dr. Sarawut Ninsawat, Asian Institute of Technology, Thailand
- 2. Mr. Prasong Patheepphoemphong, i-bitz co., ltd.

Advisory committee

- 1. Assoc. Prof. Dr. Phisan Santitamnont, Chulalongkorn University, Thailand
- 2. Prof. Dr. Venkatesh Raghavan, Graduate School of Science, Osaka Metropolitan University, Japan
- 3. Prof. Dr. Maria Brovelli, Chair of the UN-GGIM (Global Geospatial Information Management)
- 4. Dr. Siam Lawawirojwong, GISTDA

Technical Committee

- 1. Miss Kodchakorn Thammakeerati, i-bitz co.,ltd.
- 2. Dr. Sanit Arunplod, Asian Institute of Technology, Thailand

Organizing Committee

- 1. Asst. Prof. Pipat Reungsang, Khon Kaen University, Thailand
- 2. Asst. Prof. Urawan Chanket, Khon Kaen University, Thailand
- 3. Asst. Prof. Dr. Sittichai Choosumrong, Naresuan University, Thailand



Organizing Committee (continued)

- 4. Asst. Prof. Dr. Kampanart Piyathamrongchai, Naresuan University, Thailand
- 5. Dr. Pattara Kiatisevi, Metamedia, Thailand
- 6. Dr. Wasana Putklang, Khon Kaen University, Thailand
- 7. Mr. Marupong Comchalao, i-bitz co.,ltd.
- 8. Mr. Nutthapol Jansuri, i-bitz co.,ltd.
- 9. Mr. Sattawat Arab, i-bitz co.,ltd.
- 10. Mr. Pongsakorn Udombua, i-bitz co.,ltd.



Logo and Design



"Create open source to make strong community in the local"

Concept Design

"KAN MAT MI" The idea of design comes from incorporating the themes of the work. "Open Data for Everyone Accessible" and corporation feel Isaan of Khon Kaen and Thailand

Kan Mat and Mi

"KAN" The KAN symbol of Isaan. And the one of KAN-KAEN-KOON pattern of Khon Kean that design Metapattern from the pattern of 2 Matmi weaving patterns, in which the appearance is woven in long straight lines, the size of which is equally wide to each other, and the colors of the patterns are harmoniously connected. Therefore, the KAN symbol is designed to be 3 straight lines, the tip of the KAN is pointed, with the brown-orange KAN representing the new generation and the creativity that is colored like a dotted pattern on a silk line. The silk is like Open Source data that are "MAT"(tied) with ribbons representing FOSS4G, tying together open source data, tying together creators, users and developers to "Mi"(paint) or designing patterns. Created into a new technology, innovation by creators and developers, the indigo KAN symbol representing the previous generation. It's like supporting the younger generation behind them and weaving together a unified piece or building a community of developers together.

Color Scheme

Inspired by the symbolism associated with MATMI Slik, it defines a set of natural colors and dyeing.



Design by Kodchakorn Thammakeerati



In Event

The hybrid approach to the event is that it is held in the Northeastern Science Park in Khon Kaen Province and online, using Zoom for management.

Registration Fee

		On-Site		Online		
	General	. Public	Student	General Public		Student
	and A	and Agency		and Agency		
	Early Bird	Early Bird Normal			Normal	
Registration Fee	No	No	No	No	No	No
Workshops Fee	1,500	3,000	500	1,500	3,000	500
Document and Merchandises	Yes	Yes	Yes	No	No	No
Welcome Party	Yes	Yes	Yes	No	No	No
Gala Dinner	500	1,000	500	No	No	No
Code sprint	Open Session					

Currency: Thai Bath (THB)

Pre-registration before 31 October 2022

For those who register for the Workshop:

- Join the speakers in every room
- Free snacks and lunch



Schedule

25th November 2022 the Northeastern Science Park Building, Khon Kaen Province

Track A – Main conference track

Time	Duration	Task	Location	Room
8:30 - 9:00	30 min	Registration	KKU Science Park	Front
9:00 – 9:20	20 min	Open Ceremony: Opening the seminar Dr.Phisan Santitamnont: Department of Survey Engineering, Chulalongkorn University Prof. Pipat Reungsang, Khon Kaen University, Thailand	KKU Science Park	Auditorium
9:20 - 9:40	20 min	Present KKU Science Park	KKU Science Park	KKU Science Park
9:40 - 10:00	20 min	Present OSGeo Thailand Dr.Sarawut Ninsawat: Remote Sensing and Geographic Information Systems, Asian Institute of Technology	KKU Science Park	Auditorium
10:00 - 10:30	30 min	Break	KKU Science Park	front and 1 st floor of Auditorium and Reception Room
10:30 - 11:00	30 min	01 Keynote: Introductory talk on FOSS4G Prof.Venkatesh Raghavan: Osaka Metropolitan University , Osaka, Japan	KKU Science Park	Auditorium
11:00 - 12:00	1 hour	Special Keynote: GISTDA Open Data Platform Dr. Siam Lawawirojwong Director of Geo-Informatics Management and Solutions Office	KKU Science Park	Auditorium
12:00 - 13:00	1 hour	Lunch	KKU Science Park	1 st floor of Auditorium and Reception Room
13:00 - 13:30	30 min	02 Keynote : GISTDA NSDC Opening Dr. Natthawat Hongkarnjanakul: Director of Space Technology Development Office	KKU Science Park	Auditorium
13:30 - 14:00	30 min	03 Keynote : Weather and earthquake information for the public by Department of Meteorology Dr. Sukrit Kirtsaeng : Thai Meteorological Department (TMD)	KKU Science Park	Auditorium
14:00 - 14:30	30 min	04 Drone for Metrological Olan Naokaisorn : Thai Meteorological Department (TMD)	KKU Science Park	Auditorium
14:30 - 15:00	30 min	Break	KKU Science Park	front and 1 st floor of Auditorium and Reception Room
15:00 - 15:30	30 min	05 Keynote: MEA Open Data	KKU Science Park	Auditorium



Track A – Main conference track

Time	Duration	Task	Location	Room
		Paphawee Tungduangdee : Geo-information on Distribution System office		
15:30 - 16:00	30 min	06 Keynote* : National Vaccine OpenData Amnat Khamsirwatchara - BIOPHICS	KKU Science Park	Auditorium
16:00 - 16:30	30 min	07 Keynote : Open Government Data of Thailand Navavit Ponganan , GDBI	KKU Science Park	Auditorium
16:30 - 17:00	30 min	08 Keynote : Thailand Agricultural Data Collaboration Platform (THAGRI) Wongnaret Khunvutvan, NECTEC	KKU Science Park	Auditorium
17:00 - 17:30	30 min	07 Keynote : Hydroinformatics Information System for monitoring Dr. Piyamal Srisomporn, Hydro – Informatics Institute (Public Organization)	KKU Science Park	Auditorium

Track B – International track

เวลา	ระยะเวลา	กิจกรรม	สถานที่	ห้อง
13:00 - 14:00	1 hour	18 Keynote : OSGEO Korea Slot	KKU Science Park	Meeting Room 3
		OSGeo Korea Member		
14:00 - 14:30	30 min	19 Keynote : OGC Standard and FAIR	KKU Science Park	Meeting Room 3
		Nadine Alameh: CEO OGC		
14:30 - 15:00	30 min	Break	KKU Science Park	Front of
				Meeting Room 3
15:00 - 16:00	1 hour	20 Keynote : Introduction to Vector Tile	KKU Science Park	Meeting Room 3
		Hidenori Fujimura: Director, Planning Division, Geospatial		
		Information Department at Geospatial Information Authority of		
		Japan		
16:00 - 17:00	1 hour	21 Keynote* : Google Map Streetview (Google APAC)	KKU Science Park	Meeting Room 3
		Nishant Nair : Google APAC		
17:00 - 17:30	30 min	22 Keynote* : OSGEO Portugal Slot	KKU Science Park	Meeting Room 3
		Dr. Joana Simoes :		

FOSS4G Thailand 2022 Khon Kaen, Thailand





Track C - Application track

เวลา	ระยะเวลา	กิจกรรม	สถานที่	ห้อง
13:00 - 13:30	30 min	10 Keynote : PWA Smart office with Geospatial OpenSource Software Pattana Watanakorn : Provincial Waterworks Authority	KKU Science Park	Meeting Room 5
13:30 - 14:00	30 min	11 Keynote : Water meter tracking system v3.0 from Kaizen Silver Award Panphat Kalasri :Provincial Waterworks Authority	KKU Science Park	
14:00 - 14:30	30 min	12 Keynote : GNSS with Seismic in area of Thailand Sonthaya Ratanaburi : Thai Meteorological Department (TMD)	KKU Science Park	Meeting Room 5
14:30 - 15:00	30 min	Break	KKU Science Park	Front of Meeting Room 5
15:00 - 15:30	30 min	13 Keynote : WebODM service system Cloud based for processing images Dr.Sanit Arunplod : Remote Sensing and Geographic Information Systems, Asian Institute of Technology	KKU Science Park	Meeting Room 5
15:30 - 16:00	30 min	14 Keynote : Grab and OSM GRAB Map Team	KKU Science Park	Meeting Room 5
16:00 - 16:30	30 min	15 Keynote : Geospatial Data NFT - How good is geospatial data? Prasong Patheepphoemphong: i-bitz company limited	KKU Science Park	Meeting Room 5
16:30 - 17:00	30 min	16 Keynote : Cloud Based Remote Sensing Dr. Soravis Supavetch: Kasetsart University	KKU Science Park	Meeting Room 5
17:00 - 17:30	30 min	17 Keynote : Drought Analysis in Upper Northeast Thailand Using Standardized Precipitation Index and Normalized Difference Vegetation Index " Apichit Ritikul ; Thai Meteorological Department (TMD)	KKU Science Park	Meeting Room 5

เวลา	ระยะเวลา	กิจกรรม	สถานที่	ห้อง
17:30 - 17:45	15 min	Seminar Summary by Representatives OSGeo Thailand	KKU Science Park	Auditorium
17:45 - 20:00	2 hours	Welcome Party and Networking	KKU Science Park	Outdoor Area



26 th November 2022 the Northeastern	Science Park Building, Khon Kaen Province
---	---

Track	Time	Duration	Task	Location	Room
	7:30 – 9:00	1.5 hours	Registration	KKU Science Park	Front
	9:00 - 12:00	3 hours	WS00 : Be OSM contributor with JOSM (Public)	KKU Science Park	Auditorium
	12:00 - 13:00	1 hour	Lunch	KKU Science Park	1 st floor of Auditorium
A					and Reception Room
	13:00 - 16:00	3 hours	WS06 : Vector Tiles best practice	KKU Science Park	Auditorium
	16:00 - 18:00	2 hours	WS12: QGIS Plugins for developer	KKU Science Park	Auditorium
	9:00 - 12:00	3 hours	WS01 : Geo Data Frame for BigData Analytics	KKU Science Park	Meeting Room 1
	12:00 - 13:00	1 hour	Lunch	KKU Science Park	1 st floor of Auditorium
B					and Reception Room
	13:00 - 16:00	3 hours	WS07 : Point Cloud Processing by Geo Data Frame	KKU Science Park	Meeting Room 1
	16:00 - 18:00	2 hours	WS13 : 3D GIS	KKU Science Park	Meeting Room 1
	9:00 - 12:00	3 hours	WS02 : SanitBox by WebODM service	KKU Science Park	Meeting Room 2
C	12:00 - 13:00	1 hour	Lunch	KKU Science Park	1 st floor of Auditorium
					and Reception Room
	13:00 - 16:00	3 hours	WS08 : PG routing	KKU Science Park	Meeting Room 2
	9:00 - 12:00	3 hours	WS03: QGIS for everyone	KKU Science Park	Meeting Room 3
D	12:00 - 13:00	1 hour	Lunch	KKU Science Park	1 st floor of Auditorium
					and Reception Room
	13:00 - 16:00	3 hours	WS09 : JavaScript GIS	KKU Science Park	Meeting Room 3
	9:00 - 12:00	3 hours	WS04 : GISTDA NSDC & RINEX	KKU Science Park	Meeting Room 5
F	12:00 - 13:00	1 hour	Lunch	KKU Science Park	1 st floor of Auditorium
					and Reception Room
	13:00 - 16:00	3 hours	WS10 : Web GIS in Nutshell	KKU Science Park	Meeting Room 5
	9:00 - 12:00	3 hours	WS05 : OGC API - Features	KKU Science Park	Beegins Room
	12:00 - 13:00	1 hour	Lunch	KKU Science Park	1 st floor of Auditorium
F					and Reception Room
_	13:00 - 16:00	3 hours	WS11 : JSON Style for Beautiful Map	KKU Science Park	Beegins Room
	16:00 - 18:00	2 hours	WS14 : Spatial Temporal Asset Catalog	KKU Science Park	Beegins Room
			Specification		
	18:00 - 22:00	4 hours	Gala Dinner	See-na-nuan cafe'	2nd floor



Time	Duration	Task	Location	Room
8:30 - 9:00	30 min	Registration	KKU Science Park	Front
9:00 - 12:00	3 hours	Code Sprint	KKU Science Park	Auditorium
13:00 - 19:00	6 hours	Cartography Competition & Final Round (by OSGeo Thailand)	KKU Science Park	Auditorium
10:00 - 12:00	2 hours	OSGeo Thailand : Member Meeting	KKU Science Park	Meeting Room 1

27th November 2022 the Northeastern Science Park Building, Khon Kaen Province



Location of event FOSS4G Thailand 2022

About the location

The Northeast Science Park (Khon Kaen) is an agency that supports, promotes and develops entrepreneurs or the private sector by applying knowledge both on and off campus in science, technology

and innovation. They integrate links between the public sector and the private sector This will enhance the competitiveness of businesses and industries as well as pushing the university's research into commercial. The Science Park is an important to help spread prosperity to the region, creating jobs. This will affect the economic development of the region, which is the foundation for the development of the



country to be stable, prosperous and sustainable.

The Northeast Science Park Building Program

Northeast Science Park (Khon Kaen) There is one auditorium with a capacity of 230 people, and the meeting room for organizing the workshop has a capacity of 6 rooms.

			ñ		Ń		-
ห้องประชุม	ชนาดห้อง (m²) (W x L x H)	Classroom (Seats)	U-shape (Seats)	I-shape (Seats)	U+I-shape (Seats)	Theatre (Seats)	Group
Meeting Room 1	60 m² 7.9 x 7.6 x 3.5	20	15	20	18	30	4 Groups / 20
Meeting Room 2	46 m² 5.4 x 8.6 x 3.5	20	20	20	x	20	×
Meeting Room 3	125 m² 7.9 x 15.9 x 4	50	45	65	40	80	8 Groups / 48
Meeting Room 4	27 m² 4 x 6.75 x 4	×	x	10	10	x	×
Meeting Room 5	175 m² 8.4 x 20 x 3.5	100	60	80	70	150	9 Groups / 54
Board Room	250 m² 4 x 6.75 x 4	×	80	×	×	×	×
Co-working space (2nd floor)	92 m² 10.6 x 20 x 3.5	30	30	30	28	50	6 Groups / 30
Auditorium	600 m ²	×	x	×	×	230	×
Amphitheatre	700 m² 18 m. x 16 m.	x	x	x	x	x	ТВА

รูปแบบการจัดห้องประชุม

Meeting room capacity in Northeast Science Park, Khon Kaen





Auditorium



Meeting room 1



Board Room





Meeting room 3